Pomorze słynie z gościnności. Jak to w pełni wyrazić? Oferuje wyjątkowe dania. Powoli przygotowywany z najwyższej jakości naturalnych składników bez barwników i ulepszaczy. Ukoronowanie kuchni pomorskiej, której receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie i znajdują się na liście słynnych produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Znajduje się na nim już 177 rodzajów specjałów z Pomorza.
Różnorodność kuchni Pomorza
Pomorze słynie z różnorodnej kuchni, ale dla większości Polaków pierwszym kulinarnym skojarzeniem z regionem jest kaszubski śledź. Ryby to podstawa tradycyjnej kuchni pomorskiej. Biorąc pod uwagę, że tutejsza ziemia nie jest szczególnie urodzajna, a nasi przodkowie przez wieki żywili się rybami. Są smażone, wędzone i marynowane. Pierwszym daniem jest zupa rybna, a na stole pojawia się duma kuchni kaszubskiej z węgorza. Przygotowano nawet placki rybne. Warto jednak pamiętać, że Pomorzanie to nie tylko ryby. Bardzo ważne miejsce w kuchni pomorskiej zajmują również warzywa, takie jak ziemniaki czy kalarepa. Jeśli chodzi o mięso, najczęściej spożywany jest drób, zwłaszcza gęś.
Dania regionalne z Pomorza
Pomorze słynie z wielu tradycyjnych produktów. Należą do nich nabiał, mięso, owoce morza, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, tłuszcze, miody, napoje oraz gotowe dania. Na Pomorzu znajdziemy również buraczki pruskie, czarną zupę kaszubską, gęś pomorską, zapiekankę z grzybami, a także ruchanki, pulki oraz psiochę z Dolengo Powiśla.
Czym wyróżnia się kuchnia Pomorska?
Każdy region jest inny, podobnie jak kuchnia. Im było dalej od morza podstawą kuchni musiały być składniki, które każda gospodyni ma pod ręką lub we własnym ogródku warzywnym. Dlatego kociewska kuchnia będzie opierać się w dużej mierze na ziemniakach, brukwi, kapuście, cebuli i mleku z własnej hodowli kóz. Z kolei Kaszuby obfitują w jeziora. Dlatego też przyrządza się tu dania z ryb żyjących w jeziorach i rzekach. We wsiach pomorskich rozwinęła się hodowla drobiu, zwłaszcza gęsi, tak że wiele dań, w tym również zupy opierały się na gęsinie.
Zdrowe potrawy w kuchni Pomorskiej
Ludność Pomorska nie myśli o zdrowej żywności. Choć są konserwatywni i unikają nowości, nie wypierają się zamiłowania do tłustego mięsa, sera i przesłodzonych ciast. Znajduje to odzwierciedlenie w ich sylwetkach. Zawdzięczamy im lokalny trunek machandel, wódkę o smaku jałowca, która od wieków konkuruje z wódką gdańską.
Kuchnia Kaszubska – składniki
Podstawą kuchni kaszubskiej są ryby, brukiew, ziemniaki i maślanka. Mięso je się podczas świąt rodzinnych i religijnych. Najpopularniejszym daniem jest puree ziemniaczane z chrupiącą skórką i maślanką. Zazwyczaj plińce (naleśniki), smażone surowe starte bulwy (ziemniaki) lub golce (kluski) podaje się na wodzie lub mleku. Bardzo oryginalna jest kiełbasa kaszubska, którą robi się z ziemniaków, kaszy gryczanej, jajek i słoniny. Chcąc zjeść śledzia kaszubskiego, trzeba zwrócić uwagę na pochodzenie ryby. Podobno najlepszy smak pochodzi prosto od wędkarza.