Kuchnia nadmorska jest bogata w ryby i zawiera liczne dania z nich przyrządzane. Ze względu na obfitość zasobów Morza Bałtyckiego rybołówstwo od wieków jest w tym regionie dochodowym przemysłem. Podczas wakacji często będziesz miał okazję skosztować smażonych ryb, które zostały zebrane z sieci tuż przed podaniem. Również na wybrzeżu można kupić świeżo wędzoną rybę, która jest jeszcze gorąca i ma wyraźny smak.
Kuchnia Kaszubska w regionie Pomorskim
Kuchnia regionu pomorskiego jest również kaszubska i zawiera potrawy pochodzenia niemieckiego i szwedzkiego. Popularna jest tu również lokalna dieta chłopów, która tradycyjnie była rolnicza. Nadmorskie restauracje stanowią platformę, na której można skosztować wyjątkowych owoców morza i innych specjałów.
Restauracja Maredo w Koszalinie
Maredo to restauracja podzielona na dwa piętra. Na pierwszym piętrze znajduje się kameralna restauracja serwująca pyszne jedzenie, natomiast na drugim piętrze znajduje się bar z aneksem bistro. W tym przypadku często spotykasz grupy miejscowej młodzieży, które gromadzą się tutaj na zimny napój i gorącą pizzę. Wnętrza restauracji zdobią piękne obrazy, a dania przygotowywane są przez doświadczonych kucharzy. To wszystko sprawia, że restauracja cieszy się ogromną popularnością. Dlatego jeśli odwiedzamy najważniejsze zabytki Koszalina i mamy ochotę coś zjeść, to Maredo z pewnością dostarczy nam niezapomnianych wrażeń smakowych.
Kuchnia Pomorza Zachodniego
Istnieje kilka ciekawych propozycji, które możemy znaleźć w kuchni Pomorza Zachodniego. Należy do nich:
- Pasztecik Szczeciński – to nazwa adekwatna do miejsca powstania pysznej przekąski, która tam powstała. Pasztet jest robiony ze smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mięsem. W Szczecinie spożywa się ją z barszczem.
- Paprykarz Szczeciński – wbrew nazwie ta konserwa rybna nie pochodzi ze Szczecina, lecz z zagranicy. Receptura pochodziła od marynarzy, a następnie została sprowadzona do kraju w Szczecinie. To posiłek składający się z mielonej ryby, ryżu, soku pomidorowego i przypraw.
- Ryby wędzone – w regionie istnieje wiele sposobów wędzenia ryb. Na smak wędzonej ryby ma również wpływ rodzaj drewna użytego w kominku.
- Kiełbasa Szwedzka – nazwa wywodzi się od wsi Szwecja, skąd pochodzi danie. To kiełbasa z ziemniakami, boczkiem, cebulą i przyprawami. Jest też wędzony.
- Śledź – ilość śledzi w Bałtyku zapoczątkowała powstanie wielu dań z tej ryby na wybrzeżu. Podaje się tu śledzie surowe, wędzone, solone i marynowane. Najczęściej spotykane to: śledź szczeciński podawany z cebulą i czosnkiem oraz śledź kołobrzeski serwowany z cebulą i papryką.
Kuchnia Pomorza Środkowego
Kolejna propozycja, w której możemy znaleźć bardzo interesujące dania to kuchnia Pomorza Środkowego. Znajdziemy tu:
- Żuchel czyli polską potrawe z Borów Tucholskich. To gruby paluszek ziemniaczany, który spożywa się z kawałkami pieczonej wieprzowiny i słoniną.
- Kaszubskie kotlety rybne miały one dodatek boczku.
- Salceson z grzybami – danie z Kociewia, które słynie z bogatych w grzyby lasów. To bezmięsne danie, które składa się z grzybów, jajek i przypraw.
- Szarpak – kapuśniak z Borów Tucholskich z dodatkiem boczku i cebuli.
- Ryba jest również powszechna w tym regionie, zazwyczaj jest przygotowywana na wiele sposobów. Dodatkowo w różnych rejonach regionu można skosztować zup. W wielu miejscach sposób podania zupy jest wyjątkowy. Smażona ikra, klopsiki rybne, pasztety rybne i inne pyszne dania rybne.