Charakterystyka kuchni Pomorskiej

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kuchnia Pomorza charakteryzuje się przede wszystkim różnorodnością smaków i aromatów, choć uważana jest również za kuchnię nizinną. Poza rybami można również spożywać dania na bazie ziemniaków, innych warzyw i gęsi. Pojezierze Pomorza obejmuje Kaszuby i Pomorze. Do Listy Produktów Tradycyjnych dodano ponad 100 różnych produktów i potraw, więc jest co odkrywać!

Kuchnia pomorska – czym się charakteryzuje

Pomorze to historyczne terytorium, które znajduje się na terytorium dwóch krajów – Polski i Niemiec. Pochodzenie słowa Pomorze jest słowiańskie i odnosi się do obszaru rozciągającego się do krain położonych w pobliżu oceanu. Pod względem geograficznym wyróżnia się części Pomorza, w tym:

  • Pomorze Zachodnie (z Polski: Pomorze Tylne, Niemcy: Rugia, Polska i Niemcy: Pomorze Zachodnie)
  • Pomorze Gdańskie (w tym obszary kulturowe takie jak: Bory Tucholskie, Kaszuby, Kociewie).

Obydwa Pomorza ma odrębną kuchnię, która jest wyjątkowo ukształtowana przez związek z oceanem, a zwłaszcza bliskość morza.

Krótka historia Pomorza

Tradycyjna kuchnia Pomorzan składała się zarówno z kuchni mieszczańskiej, jak i wiejskiej. Ta ostatnia była prosta i smaczna, składała się przede wszystkim z produktów pochodzących od chłopów, których gospodarstwa były przede wszystkim samowystarczalne. Duży wpływ miało bliskość Morza Bałtyckiego i licznych jezior dostarczających ryb. Spożywano ich wiele, zwłaszcza śledzie – zazwyczaj moczono je w wodzie przez kilka godzin, następnie dodawano pokrojoną i pokrojoną w plasterki cebulę, a całość zalewano octem, mlekiem śledziowym lub śmietaną. Integralną częścią takich dań ze śledzia były ziemniaki gotowane w skorupkach, a następnie rozkładane na ręczniku. Na Kaszubach to danie nazywano śledziem z pulkami.

Co można zjeść na Pomorzu?


Kuchnia regionu pomorskiego charakteryzuje się obecnością wielu kultur i tradycji kulinarnych. Od tysiącleci podstawą kuchni pomorskiej są rośliny, wszelkiego rodzaju mąki, fasola, brukiew, kapusta, marchew, rzepa i ziemniaki. Z mąki i ziemniaków robi się pierogi, które można spożywać z mlekiem, groszkiem lub jako dodatek do zupy. Niezwykle powszechny jest placek ziemniaczany, który zwykle łączy się ze smażoną kapustą kiszoną lub wylewa na dowolne danie. Zupa jest również popularna wśród pomorskich gospodyń domowych, jada się tu nie tylko zupy jarzynowe, ale także zupy mięsne czy rybne. Dania polskie to przede wszystkim mięso, w tym wieprzowina, wołowina i drób. Legendarna potrawa przygotowywana jest z gęsi. Owoc morza w kuchni pomorskiej odpowiada za obfitość ryb w oceanie i liczbę jezior. W rezultacie na Pomorzu spożywane są przede wszystkim ryby słodkowodne, spośród których należy wymienić cztery gatunki:

  • karp,
  • okoń,
  • leszcz,
  • węgorz.

Inne owoce morza, które również łowi się na wybrzeżach to ryby morskie, takie jak:

  • sandacz,
  • łosoś,
  • dorsz,
  • flądra,
  • śledź.