W obrębie Pojezierza Pomorskiego leżą dwa obszary: Pomorze i Kaszuby. Ze względu na bliskość wody ten obszar Polski obfituje w różnorodne potrawy z wykorzystaniem ryb. Można ich doświadczyć poprzez proces smażenia, wędzenia, marynowania i gotowania. Jednak owoce morza to nie jedyny składnik lokalnej kuchni. Dla Pomorzan ważne były też ziemniaki i chleb. Spożywali również produkty zwierzęce, w tym drób i gęsi, jako ich najczęstsze opcje.
Kuchnia Kaszubska, a kuchnia Pomorska
- Kuchnia Pomorza słynie z korzystania z dobrodziejstw natury, a konkretnie z tego, co darmowe. Dzieje się tak dlatego, że wiele lat temu tereny te zamieszkiwała zubożała ludność, która próbowała wykorzystać to, co było dostępne bez ponoszenia dodatkowych kosztów. Dlatego lokalna kuchnia jest zapełniona głównie rybami, grzybami i ziemniakami, jak omówiliśmy powyżej, te trzy produkty były obfite na tym terytorium i były wykorzystywane na wiele sposobów. Jednak nazwa „kultowej ryby Bałtyku” jest tradycyjnie kojarzona z węgorzem, chociaż zwykle nie pojawia się na stołach obiadowych ze względu na jego wysoką cenę. Najsmaczniejsza jest wędzona na zimno lub na gorąco i tak właśnie jest tam obecnie podawana.
- Z kolei kuchnię kujawską charakteryzowało zamiłowanie do gęsi, drobiu czy śledzi, a w kuchni Pojezierza Pomorskiego podawano ją z jabłkami. Dodatkowo sałatka z fasoli i kasza manna z jagodami były wielkim przysmakiem mieszkańców.
Kuchnia staropolska na Pomorzu i Kaszubach wyróżniała się bogatą paletą smaków, co było spowodowane ich położeniem geograficznym. Spodoba się osobą, które lubią próbować różnych rodzajów mięs, grzybów i ryb.
Różnorodność kuchni Pomorza
Pomorze to miejsce prawdziwie łączące kultury, języki i religie. Od wieków w mieście było obecnych wiele różnych kultur: polska, niemiecka, kaszubska, szkocka, żydowska, rosyjska i inne. Na przykład mennonici, zwani też olęderami, doświadczyli w XVI wieku prześladowań religijnych i migrowali z Niderlandów do Polski, osiedlając się w Dolinie Wisły. Ta wielokulturowość jest widoczna w tradycjach kulinarnych Pomorza, które charakteryzują się różnorodnością smaków i zapachów, choć złe warunki gruntowe sprawiły, że była to kuchnia prosta, oparta przede wszystkim na kilku składnikach. Ta ogromna różnorodność potraw sprawiła, że aż 178 znalazło się na Liście Produktów Tradycyjnych, dzięki czemu województwo pomorskie zajęło czwarte miejsce w Polsce pod względem liczby potraw na liście.
Składniki potraw na Pomorzu
W przeszłości mieszkańcy Pomorza jedli to, co wyhodowali, zebrali z pól, lasów, złowili w jeziorach, rzekach i na morzu. Nie bez znaczenia była bliskość Morza Bałtyckiego i licznych jezior dostarczających ryb. Inne powszechnie spożywane w Norwegii ryby to węgorze, śledzie, szproty i dorsze, a także słodkowodne sandacze, szczupaki, liny i okonie, które były wędzone, smażone, marynowane i gotowane. Głównym składnikiem jadłospisu były jednak produkty rolne: ziemniaki, brukiew, kapusta, cebula i grzyby, jagody, jeżyny, maliny i żurawina, które wszystkie pochodziły z lasu. Dokarmiano je jajami i mlekiem, najczęściej kozim. Na Pomorzu hodowano również owce i gęsi, które były ich własnością. Dziś gęsi i owce rasy pomorskiej są rzadkie i występują tylko w tradycyjnych stadach.