Liczne jeziora, stawy, rzeki oraz bliskość oceanu sprawiły, że najpopularniejszym produktem regionalnym Pomorza Zachodniego są ryby, zarówno słodkowodne, jak i morskie, które do dziś dominują na zastawie stołowej. Gotowane węgorze, kołobrzeskie śledzie, sandacze i paprykarz szczeciński to popularne przysmaki mieszkańców województwa zachodniopomorskiego.
Charakterystyka kuchni Pomorza Zachodniego
O kuchni zachodniopomorskiej mówi się, że jest młoda, w fazie rozwoju i dodawania nowych cech do tego, czym już jest. Konfiguracja ta została wpojona przez ludność imigrancką z różnych stron Polski i świata, która posiadała już własne tradycje kulinarne. Z biegiem czasu wspólne tradycje i charakterystyczne potrawy regionu zaczęły się wyjaśniać. To niekonwencjonalna kuchnia, która szuka tego, co najbliżej domu czyli:
- ryb,
- sezonowych owoców,
- warzyw,
- drobiu,
- dziczyzny.
Zawiera również przyprawy i przedmioty pochodzące ze statków z całego świata.
Z czego słynie kuchni Zachodnio Pomorska?
Zachodniopomorskie słynie z miodów i kozich serów, które sprzedawane są w tutejszych gospodarstwach agroturystycznych. Obszar ten to przede wszystkim piękne plaże, świeże powietrze i pyszne lokalne jedzenie, których musisz doświadczyć! Dodatkowo, mimo że menu w nadmorskich miejscowościach to głównie ryba z frytkami, warto odwiedzić restauracje, które serwują tradycyjne dania z okolicy.
Mięsa od święta na Pomorzu Zachodnim?
Dawniej mieszkańcy miast i chłopi nie mieliby pieniędzy na codzienną pieczeń i tak wytrawne dania był serwowany tylko w niedzielę. Podstawowym pożywieniem była wieprzowina, z mięsa wieprzowego. Wytwarzano również tradycyjne wędliny takie jak:
- kiełbasy,
- szynki,
- boczek wędzony,
- wątróbkę
- kaszankę.
Po uboju świń robiono też smalec, który był podstawowym składnikiem kanapek. Spożywano także inne rodzaje mięsa, w tym wieprzowinę i drób, a głównie jadało się kaczki i gęsi. To właśnie gęś rozsławiła Pomorze, peklowana i wędzona półgęś faszerowana warzywami stała się symbolem kuchni regionu i częstym prezentem dla mieszkających poza granicami kraju krewnych. Mięsiste podroby z gęsi wykorzystywano do pasztetu lub podawano z musem jabłkowym, a krew do zupy z kluskami, którą spożywano zarówno w chłopskich domach, jak i na dworach szlacheckich. Do obiadu podawano czasem mięso z zająca, w śmietanie lub pieczone.
Słodycz z Pomorza Zachodniego
Najpopularniejszymi wypiekami w tym regionie są pierniki ze Szczecina. Zwyczaj ich wypieku sięga XIX wieku, a najwcześniej zapisany przepis na te osobliwe marynistyczne przysmaki pochodzi z 1845 roku. Szczecińskie pierniki były tu popularne od dawna, o czym świadczy tradycja wieszania ich na choinkach , który został zainicjowany w 1938 roku przez władze Szczecina. Również pierniki były podstawowym produktem, który był popularny w każdej cukierni i kawiarni. Inne tradycyjne wypieki w Choszcznie to strudel z makiem i serce kaziukowe, które wypiekano w regionie. Oba przepisy pochodzą od przesiedleńców, którzy swoimi smakami skutecznie korumpowali Pomorzan. Strudel powstał na Pomorzu w wyniku wysiedlenia ludności ze wschodniej Polski, a tradycja wypieku serc kaziukowych zapoczątkowana została w Wilnie. Dziś oba produkty wpisane są na listę produktów regionalnych województwa zachodniopomorskiego. Popularna jest również krówka ze Szczecina, której receptura powstała w Szczecinku w 1971 roku. Dziś te małe cukierki produkowane według oryginalnej receptury, co sprawiło, że cieszą się popularnością wśród mieszkańców i turystów.