Chociaż świeża ryba smakuje świetnie sama, wiele osób decyduje się na jej przyprawianie. Okazuje się, że umiejętny dobór przypraw w odpowiednich proporcjach potrafi wydobyć z mięsa wszystkie jego walory. Sposobów na przyprawianie ryb jest wiele. Możemy użyć specjalnych mieszanek przypraw, składników w proszku, świeżych ziół i dobrych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek czy prawdziwe masło. Wszystko zależy od naszych osobistych preferencji smakowych.
Pomorze czyli szeroka gama potraw
Ziemia może nie jest zbyt urodzajna, ale słone i słodkie wody dostarczają różnorodnych ryb dla tego obszaru. Na przestrzeni wieków Kaszubi i Pomorzanie wypracowali różne sposoby przyrządzania ryb. Są smażone, wędzone, marynowane, gotowane. Tu przyrządza się wszystkie polskie zupy rybne, a chlubą tutejszej kuchni jest szlachetny wędzony po królewsku węgorz. Oprócz ryb ważną rolę odgrywają również ziemniaki, pieczywo i odpowiednio dobrane przyprawy. Najczęściej spożywanym jest drób, zwłaszcza gęsi. Do dziś pozostaje cenionym przysmakiem.
Jakie przyprawy do ryb na Pomorzu?
- Estragon – czyli aromatyczne zioło, znane również jako dragankiem, jest chętnie stosowane w kuchni i medycynie naturalnej. Dania można przyprawiać świeżym i suszonym estragonem. Pasuje do wszelkiego rodzaju dań rybnych, a także do sosów, dań jajecznych, sałatek i zup. Estragon poprawia apetyt i działa antybakteryjnie. Zioło to jest cennym źródłem olejków eterycznych, fitosteroli, flawonoidów, karotenu, minerałów, garbników oraz witamin A i C.
- Majeranek – Jest surowcem zielarskim i przyprawą kuchenną. Ponieważ poprawia trawienie, warto stosować go do ciężkich potraw i tłustych mięs. Majeranek stosuje się do przyprawiania kiełbas, grochu, fasoli i kapusty, żuru, jagnięciny i gęsi. Warto połączyć go z tymiankiem, rozmarynem lub szałwią.
- Rozmaryn – Krzew należący do rodziny miętowatych. W stanie dzikim występuje w rejonie Morza Śródziemnego: Azory, Madera, Wyspy Kanaryjskie, Algieria, Maroko, Tunezja, Cypr, Turcja, była Jugosławia, Grecja, Włochy, Francja, Portugalia, Hiszpania. Uprawiana jest w wielu krajach świata.
- Kolendra – Roślina jednoroczna należąca do rodziny selerowatych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale przystosował się również do krajów zimniejszych. W Polsce jest uprawiana i rzadko dzika lub zostaje importowana
- Oregano – to popularna nazwa zwyczajowa lebiodki pospolitej. Właściwości rośliny od dawna doceniali starożytni Grecy i Rzymianie – pierwsi używali jej do łagodzenia bólu mięśni, drudzy do leczenia ukąszeń skorpionów i pająków. Mieszanka oregano i oliwy z oliwek była również stosowana jako skuteczny środek na reumatyzm, skręcenia, a nawet porost włosów. Olejek z oregano jest również stosowany w celu zwiększenia odporności.
Jak przyprawić ryby przed pieczeniem smażeniem lub duszeniem?
Grillowaną rybę przed pieczeniem smażeniem lub duszeniem należy skropić sokiem z cytryny lub posypać trawą cytrynową. Skuteczne są również aromatyczne igły rozmarynu, same lub zmieszane z pietruszką, tymiankiem, a nawet lawendą. Jak przyprawić rybę podczas smażenia? W takim przypadku warto mięso skropić dobrej jakości oliwą lub sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem. Duszone i gotowane ryby można przyprawiać takimi przyprawami, jak tymianek lub liść laurowy. Warto wspomnieć, że dodanie do tłustych i niestrawnych ryb pikantnych przypraw, takich jak szczypta cayenne, przyspieszy trawienie.
Idealny sposób na dobrą rybę z rodem z Pomorza
Oprócz ogromnej różnorodności ziół i przypraw, w naszych kuchniach podczas przygotowywania ryb warto używać cytryny i czosnku. Wiele osób nie wyobraża sobie bowiem udanego dania rybnego bez tych dwóch produktów. Czosnek ma swój wyrazisty smak i wyraźną ostrość, dzięki czemu doskonale podkreśla smak ryby. Warto rozsmarować go na rybach przed obróbką termiczną, aby się wchłonął lub dodać do masła, aby uzyskać pyszną cytrynową rybę maślaną. Cytryna z kolei ładnie podkreśli smak mięsa i zniweluje nieprzyjemny zapach ryby ze względu na jej cierpkość.
Nie przegap innych ciekawych treści, kliknij tutaj i odkryj więcej: świece z drewnianym knotem